Mannual: Slik pakker du vinterbilen

Vinteren byr på store utfordringer for bilfarende. Hvis man har riktig utstyr tilgjengelig kan man redde seg ut av det som virket som en fastlåst situasjon.

STANDARD VINTERUTRUSTNING:

Snøkost og snøskrape

En snøkost er en selvfølge i norsk vinterbil. Pass på å ha velge en variant med forlenget skaft om du kjører en stor bil, som SUV eller varebil. De fleste snøkoster har også integrert snøskrape.

I tillegg til snøkosten kan det være greit å ha en liten snøskrape av varianten med metallskjær. For enkelte typer is er det kun et skarpt metallskjær som gjør nytten. Pass på å holde skjæret skarpt med et fint sandpapir. Vær forsiktig med gummilister rundt vinduene, de kan bli skadet av en skarp isskrape.

Bilspade

Bilspade
Fiskars «classic bilskuffe» er typisk bagesjeromsfyll i vinterbilen. Turspader vil ta mindre plass og gjøre samme nytten. (Foto: Fiskars)

En liten snømåke er uunnværlig i vinterbilen. Når man står og spinner i brøytekanten, må snøen måkes bort. Det finnes mange varianter å velge i. Pass på å velge en variant med langt nok skaft og stor nok skuff. Typiske fjellspader har lav vekt, tar liten plass og passer dermed fint også i bagasjerommet.

Strømiddel (mot is)

Selv piggdekk kan komme til kort på glattisen, spesielt resultatet av underkjølt regn. Står man der og spinner uten å rikke seg fra flekken, vil man være glad for å ha med litt strømiddel. Velg en lettvektsvariant, så sparer du drivstoff.

Grep (mot snø og is)

Hendige antispinnmatter
Biltemas antispinnmatter er billig forsikring mot å bli stående fast på vinterveien. (Foto: Biltema)

Blir snøen for dyp, hjelper det ikke med strømiddel. En antispinnmatte gjør det lettere å få bilen løs ved fastkjøring på snø (eller leire). Plasser helt enkelt antispinnmatten under bilens drivhjul, og kjør i vei. Mattene veier lite, tar liten plass, og er dermed en fin forsikring mot å bli stående fast på vinterføre.

Andre remedier kan gjøre noe av samme nytten om du må improvisere. Bilmatter, bølgepapp, plankebiter, buskas og så videre kan også hjelpe med å gi grep. Hurtigkjetting er effektivt, om du regelmessig kjører utenfor allfarvei vinterstid.

KJEKT Å HA, OBLIGATORISK PÅ LANGTUR:

Pledd

Medpassasjerer kan bli kalde av venting, og kanskje kommer man seg ikke av flekken til tross for all innsatsen. Da er det bare å varme seg til hjelpen kommer.

Ekstra tøy

Det skader ikke å ha ligge litt ekstra tøy i en bag i bagesjerommet. Både hansker, lue, skjerf, og en mellomlagsjakke kan komme godt med om du må ut å spa i streng kulde. Andre ting å putte i bagen kan være slalåmbriller (mot snødrev),

Vann

Blir man stående fast, trenger man drikke. Fyll en 4 liter vann på en femliterskanne, og legg til en dråpe klor. Bytt vannet til neste vinter.

Mat

Blir man stående lenge fast trenger man energi. Sjokolade og annen energirik føde (med lang holdbarhet) kan hjelpe mot sulten (og dårlig humør) til hjelpen kommer.

Hodelykt

Om vinteren er det mye mørkt. Det er greit å se hva man holder på med når man skal strø eller spa. Siden hendene er opptatt med arbeidet, er det hodelykt som best gjør nytten. Velg gjerne en lykt som bruker AA-batterier, da disse er lettest å få tak i.

Batterier

Ha 4-12 AA-batterier liggende i reserve i hanskerommet eller et annet lett tilgjengelig sted. Litiumbatterier er dyre, men har til gjengjeld svært lang holdbarhet, de varer lenge og fungerer godt i selv streng kulde. Oppladbare batterier av typen NiMH  LSD (low self discharge) kan også fungere. De må lades opp i forkant av hver vintersesong.

Nødlader

Ha en nødlader til mobiltelefonen liggende, gjerne en variant som kan nyttiggjøre seg av AA-batteriene du har liggende. Moderne telefoner går raskt tom for strøm, noe som er dumt når du har behov for å tilkalle hjelp.

Startkabler

Startkabler bør være en del av standardutrustningen året rundt, men spesielt om vinteren er risikoen for flatt batteri stor. Dess kaldere, jo større er sjansen. Og dess kaldere, jo kjipere er det å stå med død bil. Med mindre du kjører veteranbil, pass på å ha startkabler med overspenningsvern.