Kjøpetips: Den beste skotørkeren

Skotørker
Point PO001 skotørker er den eneste vegghengte skotørkeren verdt å kjøpe. (Foto: Robin Lund)

Det er flere grunner til å ikke kjøpe Points skotørker. Og det er én grunn til at det nesten er den eneste brukbare skotørkeren på markedet.

Point PO001 skotørker
Point er den eneste vegghengte skotørkeren Mannual har funnet som kan brukes uten varme. (Foto: Expert)

Da redaksjonen i Foreldre & Barn testet skotørkere, fikk Point PO001 skotørker gode skussmål og terningkast fire. Point fikk plusspoeng for tørkejobben, men trekk for utseendet.

Det skal sies at den ikke er pen, og den passer best montert i et vaskerom eller inne i et skap. Materialene virker billige, spesielt er rørene skrøpelige greier. Og til tross for dette er det en ganske dyr skotørker.

Ett kriterie som var utelatt for alle skotørkerne i Foreldre & Barns skotørker-test, er kanskje den viktigste egenskapen. Point-tørkeren kan nemlig brukes uten varme.

Sko bør ikke være fuktige, da de fort blir sure. Samtidig bør de heller ikke varmes. Spesielt lær og lim tar skade av oppvarming.

I utgangspunktet skal fuktige sko fortrinnsvis tørkes i romtemperatur. Er skoene svært fuktige eller gjennomvåte, kan tørkingen da ta sin tid. Varme er altså ikke en god løsning, men man kan i tillegg fylle skoen med avispapir og rulle avispapir rundt skoen. Etter hvert som avispapiret blir fuktig byttes det, inntil skoene er tørre.

Man kan også henge skoene fremfor en vifte.

Alernativt kan man med en Point skotørker stille inn til å kun blåse luft, uten å bruke varme. Slik blir skoen tørket raskere ved at den økte luftsirkulasjonen frakter fukten ut av skoen.

Uansett tørkemetode, ta ut sålene først. Sålene fanger fukt mellom sjiktene, som gjerne også ender opp som lukt.

Point PO001 skotørker var tidligere å få kjøpt hos Clas Ohlson med merke Coline, men er nå stort sett kun tilgjengelig hos Expert (Point er Experts eget merkenavn) til den nette sum av kr 699,-.

Kilder: Foreldre & Barn, Nikwax

 

ALTERNATIVER

Alpenheat Dry4

Alpenheat skotørker
Alpenheat Dry4 kan tørke sko uten bruk av varme. (Foto: Produsenten)

Også Alpenheat Dry4 kan tørke sko og annet egnet tøy uten å ty til varme. Den har timer. Formfaktoren er av en annen type løsning enn for Point-tørkeren, som kanskje passer ditt behov bedre.

Alpenheat er tilgjengelig hos Bikehop.no