Mannual: Slipsklype/slipsklemme (slipsnål)

Ordboka beskriver slipsnål som «nål til pynt på slips og til å holde det på plass». Den norske benevnelsen brukes gjerne litt misvisende, da dagligtalen omfavner både holderen i form av en nål og holderen i form av en klype, altså slipsklype eller slipsklemme.

Riktig plassering av slipsklype

Optimalt skal slipsnåla plasseres i området fra midten til bunnen av brystbenet. En enda enklere regel er å sette den mellom tredje og fjerde knapp (ovenfra) på skjorta.

Klypa vil miste funksjon om den plasseres lenger opp, og se malplassert ut om den festes nedenfor. Innenfor det optimale området kan man plassere lavt for å gå for en klassisk stil, eller sette nåla høyt for å oppnå en slankende effekt.

Bredde

Nåtidens stil tilsier at slipsklemmas lengde skal utgjøre halvparten til trekvart av slipsets bredde. For en mer klassisk eller retro stil kan klemma være like bred som slipset. Slipsklemma skal uansett stil aldri være bredere enn slipset.

Velg farge/materiale

Velg gull eller sølv hvis du vil være på den sikre siden. Prøv å matche fargen/materialet med beltespennen, klokken, mansjettknappene og jakkeknappene. Hvis du vil være dristig kan du bruke slipsklypa som en liten kontrast til et ellers dempet og matchet antrekk.

Obs

Det kan synes åpenbart, men det er likevel verdt å presisere at slipsnåla skal festes i skjorta, ikke bare i slipsets to deler.

Engelsktimen

På engelsk heter slipsklype tie clip, men kalles også tie bar. Slipsnåla heter tie pin (eller tiepin, stickpin/stick pin).